fredag 8 januari 2010

Minnen från 2009

Nu när vinterkölden biter sig fast i skäggstubben är det endast de varma minnena från förra året som håller en inbiten trollingfiskare vid liv.

Som sedvanligt numera började trolling-säsongen redan de första dagarana på året med vinter-trolling efter öring i ljusnans srömmande vatten.Att släpa ekan på isen, för att sedan skjuta den över iskanten har sin charm... Oftast blir passen runt ett par timmar. Av någon anledning tappar man koncentratioenen när linan fryser gång efter gång och man fiskat av hela det öppna området allt för många gånger utan hugg. Vissa dagar värmer solen och fisken visar sig på sin huggvilligaste form då är det lätt att glömma bort att man befinner sig i ett landskap med metertjocka isar under vintertid. På bilden ovan syns 2009 största ljusnanöring fångad under vintertrollingen. 1,6kg tagen på rapala orginal., tagen på UL grejer bjuder dessa skönheter upp till fight.
....
Efter en lång vinter och då takdroppet får alla trollingfiskare att vakna till liv, kan det vara bra att inleda säsongen med ett "träningsläger". Trots att isen smälter så det knakar vissa dagar så är isarna allt för tjocka här i norrland för att man ska orka vänta. Det man kanske inte tänker på är att Vänerns bara ligger några tiotals mil bort. Till Baggerud är det ungefär 35 mil från Bollnäs. Att anlita en guide behöver inte heller kosta en förmögenhet. Att anlita en guide har många fördelar. Man behöver inte släpa båten, den som kör båten känner fiskevattnet och vet var, när och hur man bäst gör för att lyckas. Den som bara tror att det är att åka ner och hämta hem fisken bör nog tänka om. Vissa gånger resulterar en heldags trolling utan ett enda hugg. Kanske är det det som gör just detta fiske så himla speciellt. Varje hugg ger ett oerhört adrenalinpåslag i hela kroppen.Jag och Anders Badlund blev så nöjd med resan vi gjorde förra året att vi valde att kontakta "Modde" igen. Modde, eller Hans Modin som han igentligen heter, har fiskat i Vänern i hela sitt liv. Kanske är det en av anledningarn till varför han är så kunnig. Till skillnad från de större och dyrare fiskeguiderna tycker vi att han bedriver sin verksamhet på den nivån vi känner oss bekväm i. Han erbjuder det vi vill ha helt enkelt.Liksom 2008 så blev det även detta år egenfångad lax på påskbordet både hos Larssons och Badlunds. Kanske inte det viktigaste att man får äta sin fångst men en liten bonus man får då man varit på en lyckad jakt efter Vänerns Silver. Laxarna vägde 4kg och drygt 5kg.
...
När våren letat sig ända upp till hälsingland var jag hos brorsan en sväng. Att testa båten var det som stog högst på listan, men som alltid så är det ju svårt att inte slänga i lite wobblers. Efter dryga timmen hög denna fina abborre på en Bomber 14A XSIL. Vi hade hoppats på öring. Men så fel vi det blev... om man nu kan kalla en abborre på 1720g för fel?


...
När sommaren började komma allt närmare så väntade ny äventyr. Efter att tidigare drömt m att få trolla efter havlax så blev det detta året sanning. Efter att hört många rapporter om att racet efter vandringslaxen var i full gång utanför Singö så gjorde vi slag i saken. Berka ringde mig och frågade om vi inte skulle åka ner och köra en dag. Att aldrig kunna säga "nej" till fiske är ju en av mina starka sidor. (eller svaga, beror på vem man frågar).

Vi drog med oss båtarna ner till gräsö för att sjösätta där och sedan fortsätta ut mot Understen. Resan med bil ner till gräsö är från Bollnäs inte längre än 20mil. Därifrån tar det knapt en timme i behaglig marschfart ut till de populäraste trollingområdena.

Veckan innan hade jag gjort en beställning av lite flutters. Efter lite tips från Håkan och Goode gjordes en beställning av 10st Ismo magnum i blandade färger. Dessutom så kom beställningen lagomt med posten dagen innan avfärd. Få se hur mycket håkan och Goode kommer bli skyldig mig i framtiden då de nu, tack vare sina fiskgivande tips, väkt ett nytt fiske (förmodligen kostsamt) så kommer väl kronorna försvinna ännu lättare framöver.Tre nöjda fiskare med dagens fångst. Triss i lax. 7,7 och 9 låter facit. Jag tror med all säkerhet att mannen bakom kameran, Anders Badlund, trots sjösjuk spöslav var minst lika nöjda som männen framför kameran.
...
Då sommaren kom var det dax att följa med duon Anders och Erik Badlund till Kolåsen. På alla långa trollingpass man gör under året hinner det bli en hel del fiskehistorier, ibland berättar Anders om Kolåsen och de fångster han varit med om under de dryga 25 åren som han åkt hit.Utsikten från stugan. Trots att det är Juli och högsommarvärme så ligger det en hel del snö kvar på de höga bergstopparna. Nedanför dessa ligger det vatten som vi fiskade i under dessa dagar.Så här vill man att det ska se ut på matbordet efter ett förmiddagspass. Nyrökt Harr, Röding och öring tillsammans med färskpotatis och gräddfil med gräslök... och som alltid till riktigt god mat så måste man ju alltid släcka sin törst.
...
Efter mycket fiskande runt om i Sverige så är det först på Hösten som man får ordning på Gäddfiske och en stund i sina hemmavatten, Orsjön. Först på Hösten har man en möjlighet att ge gäddfisket den tid det behöver. Trots att Teamets prestation i "Hälsinge Open 2009" var en riktig skandal så var det en mycket trevlig tour som var riktigt bra arrangerad av "Team Piketanic". All heder till dem och till de imponerande vinnarna Ljusne JPM.
Det var först i Oktober på Miekocupen som vi lyckade göra ett tävlingsresultat i närheten av 3 meter. Andra lyckades ju betydligt bättre. Team VVV visade stor styrka och fiskade riktigt bra båda dagarna och var väl värda segern. Störst och den mest imponerande fångsten under cupen stog "Team Gösebo outlaws" för.


En Riktig Orsjö-gädda på 121cm. RESPEKT!
...
Året avslutades med en riktig perfekt höst. Värmen höll i sig och det gick att ha båten i till början av December. Det var även under de sista turerna som Orsjön bjöd på sitt bästa fiske.Att vattenmagasinen längs Ljusnan producerar stor öring råder inga tvivel på. Men att de håller en sådan klass är svårt att förstå. Samtidigt som "Arbråsjöarnas sportfiskegrupp" har påbörjat sitt arbete för att göra Arbråsjöarna till ett bättre sportfiske vatten så kommer här ett bevis på att det redan nu finns möjligheter till det.
...
Nu hoppas vi att 2010 blir ett minst lika bra fiske år som 2009.
Snart är Svin-vintern över och det är snart dax att börja släpa ekan på Ljusnans isar för att ta sig ut till riktiga fiskevatten... trollingvatten!

Följ äventyren här på bloggen och på HKFK.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar