torsdag 12 augusti 2010

Mer än 20 gösar på 90 minuter

Det var tänkt att vi skulle kolla om gäddfisket kommit i gång efter den på tok för varma sommaren. Men vattnet är fortfarande kring 19grader och gäddorna klarar sig några veckor till. Om 6 veckor är det dax för Miekocupen på Orsjön/Kyrksjön så det lär väl bli några fler svängar dit innan dess.

Jag och Jimmy gjorte en kortare visit vid en djupbrant som Anders hade tipsat oss om, men där blev det bara en mindre gädda så vi sa att vi gör ett seriöst försök på gös i stället.

Så vi transporterade oss till mitt "Säkra" gös-grund och la ut 6 spön. genast uppe på grundet såg man fullt med bågar på botten. "Nu smäller det" sa jag till Jimmy, och mycket riktigt. På 3 av 6 spön satt det gös. Visserligen små men ändå. Efter en till sväng på grundet insåg vi att det ite gick att fiske med fler än ett varsigt spö då gösarna verkligen var i stöten.

Mellan 20-21:30 så blev det över 20 gösar... och det i samma vatten som fiskevårdsföreningen bara för några år sedan pratade om att göra eventuella stödutsättningar.

Hoppas nu bara att de föreningar som "förvaltar" Orsjön nu kan tänka till lite och att det förslag som Arbråsjöarnas utvecklingsgrupp har tagit fram blir verklighet. En stor möjlighet finns att skapa ett riktigt bra gösvatten med mycket fisk och med stor fisk.Av princip sak så spar jag aldrig gös mindre än 50cm (minimilängden i förslaget, ca 1,3kg) sällen spars någon under 60cm (ca 1,8kg). Då jag anser att de ska ha en chans att nå lekmogen ålder och leka minst en gång innan den avlivas.

Gösar i storleken över 2kg är ganska sällsynta i Orsjön men vi lyckades med detta i dag då kvällens största just passerade 2 kilos sträcket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar